Agárdi a legjobb magyar pálinka

Borászportál
2011. december 10., 18:25


Újabb nemzeti kinccsel gazdagodott a Mezőgazdasági Múzeum „Pálinkás vitrinje”, miután Fazekas Sándor elhelyezte a gyűjteményben az ország idei győztes pálinkáját, amely az Agárdi Pálinkafőzdében készült – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) . A szilvapálinka a 19. Magyar Országos Pálinka-, és Törkölypálinka Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Versenyen nyert első díjat.
Agárdi a legjobb magyar pálinka
 
Fazekas Sándor elmondta: a tárca támogatja az értékmentést, a minőségi, őshonos növények, gyümölcsfák megőrzését, a hagyományok átörökítését. A jó pálinkában félreérthetetlenül felismerhető a gyümölcs aromája, ezért a régi fajták elterjedésével újabb és újabb párlatokkal színesedik a kínálat. A jövedéki törvény módosítása lehetővé tette, hogy ma már saját gyümölcspárlatunkkal kínálhatjuk a vendégeinket. A különleges, egyedi főzési eljárások, a titkos családi receptek így továbbra is fennmaradnak. A jövedéki törvény és a kistermelői rendelet módosítása lehetővé tette, hogy a magyar emberek az európai gyakorlatnak megfelelően szabadon döntsenek a saját gyümölcseik felhasználásáról, akár lekvárról, akár pálinkáról legyen szó. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Fazekas szerint a tárca határozott lépéseket tett a pálinka védelmében: ötven százalékkal nőtt a gyengébb minőségű, aromás szeszesitalok jövedéki adója. A törvénymódosítás célja, hogy azokat a szeszes italokat hozza kedvezőbb helyzetbe, amelyek gyümölcsből készülnek és kiemelkedő a minőségük.
Agárdi a legjobb magyar pálinka
A magánfogyasztásra szánt, legfeljebb 50 liter pálinka főzésekor már nem kell jövedéki adót fizetni. Ez segíti a lehullott, vagy a frissen fel nem használt gyümölcs és a kipréselt szőlő törkölyének házi felhasználását. A pálinka mellett a többi gyümölcskészítmény, a lekvárok, szörpök, gyümölcslevek is előnyt élveznek az utánzatokkal szemben.
A minisztérium a pálinkaversenyek védelmére rendeletet hozott, hogy a nemzeti ital hírnevét színvonalas, nemzetközileg elismert rendezvényeken erősítsük. Ilyen megmérettetés volt a 19. Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyen a legfinomabb nedűket kóstolhatták, vásárolhatták meg az érdeklődők. A versenyre 791 pálinkával neveztek, a bíráló bizottság 86 aranyérmet és 20 champion díjat osztott ki. Ez utóbbiak közül került ki győztesként az ország legjobb pálinkája.
Szerkesztette: Németh Richard