Nagykonyhai olajsütő
A nagykonyhai olajsütők, más néven fritőzök a vendéglátóipari és tömegétkeztetési egységek alapkészülékei. Segítségükkel az ételek alaposan és gyorsan átsüthetők. A háztartásoknál használatos olajsütőkhöz képest nagyobb kapacitással és teljesítménnyel rendelkeznek, anyagfelhasználásukat tekintve a szigorú higiéniai követelményeknek megfelelő rozsdamentes acélból készülnek. Üzem szerint megkülönböztetünk gáz és villany üzemű nagyipari olajsütőt.
1. Milyen üzemű olajsütőre van szükség?
Konyhai sütő berendezés vásárlásakor elsődleges szempont, hogy elektromos, vagy gáz tűzhelyet szeretnénk-e beszereleni. Sütés minősége szempontjából annyira nem is fontos, viszont energiatakarékosság szempontjából annál inkább. Az elektromos fritőzök gazdaságosabban működtethetőbbek. Valamint a mai elektromos berendezék termosztatikus hőfokszabályozóval ellátottak, mely segítségével a kívánt hőfok elérésekor a hőfok leáll, majd az olaj hőmérsékletének csökkenésekor újra bekapcsol. Ellenben a beszerzési költség szempontjábóla gázzal működő sütők jóval olcsóbban beszerezhetők.
2. Mekkora olajsütőre van szükség?
Nagykonyhai berendezések vásárlásakor fontos tudnunk mekkora méret sütőt szeretnénk, ha túl nagy az adott berendezés, kevesebb a sütni való étel, ugyanúgy fel kell tölteni olajjal, mintha jóval többet sütnénk, így több használt olajunk keletkezik. Nagyipari fritőzök a 300x400x250-es méretektől egészen a 1900x500x600-as méretekig megtalálhatók.
3. Asztali, vagy beépíthető olajsütő lenne célszerű?
A konyha kialakítása szempontjából kell meggondolni ezt a kérdést. Ha nincs lehetőség az eszköz beépítésére, asztali fritőzök állnak rendelkezésre, könnyebb mozgathatóságuk előnyt jelenet. Beépíthető modellek kényelmesebb kialakításúak lehetnek és nem foglalják a pult felületét. Asztali vagy beépített olajsütők választását az elhelyezésre szánt konyha kialakítása korlátozza le.
4. Hány literes olajsütőre lenne szüksége?
Nagykonyhai fritőzöknél létezik 1 kosaras, és vannak több kosaras kialakításúak, ahol lehetséges az elszeparált sütés. Szükségtől függően választhatunk a nekünk megfelelő számú kosarasak közül, ezen pedig különböző literes kiszerelésű kosarakat, az 5-6 literesektől a több 10 literesekig bezáróan.
5. Milyen hőmérséklet tartományra van szükség?
Különböző ételeket különböző hőmérsékleten kell elkészíteni. Ha nem csak 1 fajta étel elkészítésére használjuk a sütőt érdemes tágabb hőmérséklet tartományt választani, hogy mindent kellőképpen át tudja sütni és ezt a sütést a lehető legrövidebb idő alatt tegye meg. Lehet elég lesz 50-180 °C közötti hőmérségklettartomány, de ha magasabb hőmérsékletre lenne szükségünk egészena 270- 280 °C- ig terjedő sütőket is választhatjuk.
6. Szüksége van valamilyen kiegészítőre?
Számos kiegészítő megtalálható egyes nagyipari olajsütőkben, ilyen extra például az elektronikus hőfokszabályozó, olajleeresztő csap, biztonsági termosztát. Ha bármelyikre szükségünk van érdemes olyan típust választani, melybe eleve be vannak szerelve a kívánt kellékek.
7. Igen
jelentős különbségek lehetnek a különböző cégek áraiban és feltételeiben, ezért mindig több cég ajánlatát kérjük be és hasonlítsuk össze. Ezt 2
perc alatt, minden kötelezettség nélkül megtehetjük a következő
ajánlatkérő ív kitöltésével.
Szerző: Kócsi Norbert |